מה זה עורך דין נוטריון?
עורך דין נוטריון הוא למעשה עורך דין שהוסמך, בכפוף לחוק, לאמת, לאשר ולערוך מסמכים משפטיים שונים. רישיון נוטריון יינתן מאת ועדת רישיונות שימנה שר המשפטים. החוק קובע מס' תנאים לכשירותו של נוטריון – אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל, עליו להיות חבר לשכת עורכי הדין ולעסוק במקצוע של עורך דין לפחות 10 שנים, לא הורשע בישראל או מחוצה לה בעבירה פלילית שיש בה קלון (אלא אם עברו 10 שנים מיום שגמר לרצות את ענשו), לא הוצא ולא הושעה מלשכת עורכי הדין על פי פסק דין סופי בהליכים משפטיים, ולא בוטל רישיונו ולא הותלה תוקפו בהליכים משמעתיים (אלא אם עברו 10 שנים מיום שבו הוטל העונש), ועדת הרישיונות מצאה אותו ראוי להיות נוטריון, לאחר שנתנה את דעתה, בין השאר, לעונשים משמעתיים שהוטלו עליו. בטרם יתחיל לכהן, על הנוטריון לחתום את שמו בפנקס הנוטריונים שינוהל בפיקוחו של שר המשפטים, ימסור למי ששר המשפטים הסמיכו לכך דוגמא של חתימתו ושל חותמו וישלם את האגרה.
לאילו מצבים נדרשים לשירותיו של עורך דין נוטריון?
בעיני הרשות, חתימת הנוטריון נחשבת תעודה ציבורית לאישור זהות החותם או לעובדה כי המסמך נחתם מרצונו הטוב והחופשי של החותם, ומסמכיו מיועדים לשמש, בין היתר, כראיה בבתי המשפט, ברשויות אחרות או בפני גורמים במדינות זרות. ישנם מסמכים משפטיים הדורשים אישור נוטריון עפ"י חוק – לרוב מדובר במסמך בעל חשיבות משפטית ולפיכך יש צורך בהוכחה לאמיתות שלו.
- לאמת חתימה על מסמך;
- לאשר שהחתום על מסמך, בשם זולתו, היה מוסמך לכך;
- לאשר נכונותו של העתק מסמך;
- לאשר נכונותו של תרגום מסמך;
- לקבל ולאשר תצהיר והצהרה אחרת;
- לאשר שאדם פלוני חי;
- לאשר נכונותה של רשימת מצאי;
- לערוך העדה של מסמך סחיר;
- לערוך מסמך או לעשות בו פעולה אחרת כשהעריכה או עשיית הפעולה בידי עורך דין נוטריון דרושה ומותרת על פי דין, לרבות דין של מדינת חוץ, או על פי מסמך אחר;
- להשתמש בסמכות של נוטריון ציבורי על פי דין אחר;
- לאמת הסכם ממון בין בני זוג, שנכרת לפני הנישואין.
- אישור עשיית צוואה ועוד
מה השכר שגובה עורך דין נוטריון עבור שירותיו?
שכר הנוטריון קבוע בתקנות נוטריונים (שכר שירותים), תשל"ט 1978.
לצורך העניין רצ"ב דוגמאות לפעולות המבוצעות ע"י נוטריון (לא כולן) עליהן על הנוטריון לגבות שכר, בצירוף מע"מ:
- אימות חתימה – אימות חתימת יחיד כחותם ראשון – 169 ₪
- אישור העתק צילומי של מסמך – לעמוד ראשון – 67 ₪
- אישור נכונות של תרגום – עד מאה המילים הראשונות בתרגום – 213 ₪
- אישור צוואה –לחותם ראשון – 246 ₪
- אישור שפלוני נמצא בחיים – 169 ₪
דוגמאות לפעולות נוטריוניות נפוצות
-
אישור תרגום נוטריוני
אישור נוטריוני על נכונות תרגום מסמך הוא אישור רשמי כי התרגום מדויק ומתאים למקור. האישור ניתן על מסמכים רשמיים שונים כמו תעודות זהות ודרכונים, תעודות לידה ופטירה. כמו כן, על פסקי דין והחלטות של בית משפט, תצהירים, אישורי מיסים ותעודות לימודים. כמו כן רשאי עורף דין נוטריון לאשר נכונות של תרגום של כל מסמך שמבקש השירות מציג. כך למשל, מי שרוצה ללמוד בחו"ל, צריך להוכיח נכונות תרגום של תעודת בגרות שנתקבלה בישראל וכתובה בעברית, תעודות מקצוע למיניהן וכד'. מי שמעוניין לעבוד בחו"ל ככל הנראה יידרש להמציא אישור נכונות של תרגום כגון דרכון, תעודה יושר מהמשטרה, אישורי מיסים וכד'. יורש המבקש לממש את נכסי הנפטר בחו"ל, כמו דירה או כסף בבנק, צריך להמציא אישור נוטריוני לתרגום צו קיום צוואה או צו ירושה, תעודת נישואין ולעיתים גם של החלטות ביהמ"ש.
-
ייפוי כוח נוטריוני
שירות של אישור חתימה על ייפוי כוח נוטריוני כללי או לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, אשר מייפים את כוחו של מי שאינו עו"ד. ניתן רק לאחר שנבדק כי החותם מבין את משמעות חתימתו.
-
אישור צוואה בפני נוטריון
אחת מארבע הדרכים לערוך צוואה היא צוואה בפני רשות (בפני ביהמ"ש, רשם הירושה או בית דין דתי). הצוואה נעשית בדרך של אמירה בע"פ בפני הרשות או מסירתה בכתב לרשות. ס' 22 לחוק הירושה קובע כי גם לנוטריון כוח כמו רשות לאשר עריכת צוואה בפני רשות, ולעניין זה כוחו יפה כמו שופט.
-
אימות נוטריון על הסכם ממון
הסכם ממון שנערך לאחר הנישואין ניתן לאשרו רק בפני ביהמ"ש. במקרה והסכם הממון נערך לפני ובסמוך לנישואין, לנוטריון יש את הסמכות לתת שירות אישור הסכם ממון.
מהו אפוסטיל?
אפוסטיל זו מילה שמקורה בשפה הצרפתית, שמשמעה "אישור".
לפי "אמנת האפוסטיל", שנחתמה בהאג ב – 1961, נקבע כי כדי לחסוך תהליך בירוקרטי, שמשמעו אישור וקבלת מסמכים ממדינה למדינה, יש לאשר אותם בשלב הראשון בתהליך נוטריוני רגיל ולאחר מכן להחתים את המסמך בחותמת אפוסטיל של מדינה. זוהי תעודה הקרויה "תעודה לפי האמנה" – אפוסטיל. הליך זה נדרש במקרים של תעודות ציבוריות כגון: תעודות לידה, תעודות נישואין או כל מסמך רשמי אחר (אפוסטיל משרד החוץ) או אישור נוטריוני (אפוסטיל בית המשפט). חתימת אפוסטיל משרד החוץ מאשר שהמסמך רשמי וחתימת אפוסטיל בית המשפט מאשר כי הנוטריון הוא עורך דין נוטריון מוסמך, המסמך מקורי והונפק ע"י הרשות המוסמכת. זהו למעשה אישור בינלאומי לגבי אותנטיות של מסמך. כדי לקבל אפוסטיל, חייבים המסמכים להיות מקוריים. לאחר מכן הוא ניתן ע"י פקיד שהוסמך לתת חותמת זו. אישור נוטריון בלבד לא מהווה אפוסטיל, אלא רק אישור מקדים בהליך לקבלתו.
אפוסטיל בית המשפט – אישור אפוסטיל של בתי המשפט שלום ומחוזי. מאשר את האישור הנוטריוני שניתן למסמך. לאישור אפוסטיל זה יש תוקף משפטי בכל המדינות השותפות לאמנה. ניתן למסמכי העתק נאמן למקור, אימות חתימה, תרגום מסמך וכו'.
אפוסטיל משרד החוץ – אישור אפוסטיל של המחלקה הקונסולרית בענף לאימות מסמכים במשרד החוץ. ניתן לתעודות אקדמיות, תעודות בגרות, תעודות נישואין, גירושין, תעודות נוטריון, צווי ירושה, תעודות יושר, צווי קיום צוואה, תעודות הסמכה לרופאים, תעודות משרד הפנים וכו'.
עורך דין נוטריון בפתח תקווה אביחי דמארי ערוך למתן כל שירותי הנוטריון הקיימים תוך הקפדה על שירות מהיר ומקצועי. צלצלו עכשיו בטל: 053-7551900.